Stichting HomePlan

Huis, thuis, toekomst voor kinderen in Zuid-Afrika. 

Stichting HomePlan geeft een huis, thuis en toekomst aan de allerarmste kinderen in Zuid-Afrika. Hiervoor werken zij nauw samen met lokale partner organisaties. Naast huisvesting is er aandacht voor voedselhulp, school en medische zorg. HomePlan heeft het CBF certificaat, het keurmerk voor goede doelen.

Impact van de eenvoud

Huis, thuis, toekomst in aanbouw

Aids is nog steeds een sociale ramp. Hierdoor is er in Zuid-Afrika een hele verloren generatie ontstaan van kinderen zonder ouders. Er zijn inmiddels, ook op het platteland gratis hiv-remmers verkrijgbaar, maar desondanks stabiliseert het HIV besmettingpercentage op 46% (Kwazulu Natal). Dat is onwaarschijnlijk hoog. 

Naar schatting zijn er momenteel één miljoen Aidswezen in Zuid-Afrika. De opvang van deze kinderen gebeurt door oma's, tantes en door caregivers. Voor deze opvang ontvangen ze ongeveer € 70,- per maand, per kind. Zelfs op het platteland van Kwazulu Nathal is dat erg weinig om gezond van te kunnen leven, kleding te kopen en om schoolgeld te betalen. 

Toch gaat het relatief goed met veel van deze kinderen. Hieronder vertellen we het verhaal van Mbali, een meisje uit één miljoen. Een positief verhaal over de impact van eenvoud. 

Foto: HomePlan huizen, kinderen en caregivers in Kwazulu Natal 2015

Dit is het verhaal van Mbali

Impact van de eenvoud

Mbali. Een meisje uit een miljoen.

Twee jaar geleden overleden de vader en moeder van Mbali (8jaar) vlak na elkaar. Met haar zusje trok ze bij oma in. De oude shack van oma is helemaal niet op de kinderen berekend, het is een open ruimte, zonder deur en met gaten in de wanden. De nachten zijn koud in Zululand, en er is veel last van ongedierte zoals ratten. De kinderen zijn vaak ziek, waardoor ze school missen.

Samen met de lokale partner selecteerde Stichting HomePlan de familie van Mbali voor een nieuw huis, dat gebouwd werd door vrijwilligers. Nu is het leven van Mbali weer veel beter.

Photography: Erik Hijweege - 2015


De dag begint altijd heel rustig, zoals dat gaat op het platteland van KwaZulu Natal. De huiskat komt binnen van een nachtje muizen vangen. Langzaam wordt het licht.

Om kwart over vijf haalt oma water, en ze wast Mbali in een teil bij kaarslicht. 

Oma kleedt Mbali netjes aan, naar school moet ze, net als andere kinderen, haar schooluniform aan. Na het aankleden eet Mbali wat maispap, en poetst haar tanden. Nu is ze helemaal klaar voor een nieuwe dag. Haar vriendinnetjes halen haar op om naar school te lopen...

Naar school gaan is belangrijk

De lokale Augstinian Sisters zorgden voor een nieuw schoolkostuum 

Een half uur later stroomt het schoolplein langzaam vol. 531 kinderen staan er uiteindelijk. Mooi en muisstil in een rij. De directeur houdt een ochtendpraatje. Mbali luistert aandachtig. 'Later wil ik graag werken en voor mijn oma zorgen' vertelt ze ons later...

Even later klink enthousiast van de tafel van zes uit de klas van Mbali, in het Engels. Mbali houdt van wiskunde, en de ochtend vliegt voorbij voor haar. Tussen de middag wordt er samen gegeten en gespeeld op school.

1 op de 7 kinderen is wees

Mbali is geen uitzondering in totaal zijn er een miljoen Aidswezen in Zuid Afrika

Aan het einde van de dag, snel naar huis. Het officiële schoolkostuum mag weer uit, lekker nog even buiten spelen. Eerst nog drinken bij de waterkraan, en dan is ze weg. In de verte horen we haar lachen met ander kinderen. Een perfecte dag was het vandaag. Het gaat weer goed met Mbali.

Impact zit in eenvoud. Een huis is het startpunt van een thuis en een toekomst. Dat is de filosofie van Stichting HomePlan

Met de bijdragen van No House Wine hebben inmiddels 60 families, zoals die van Mbali, een huis, thuis en toekomst gekregen. Klik op deze link voor meer informatie over Stichting HomePlan.